Een smaakvolle klassieker uit Portugal!

Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat je in bijna elk Portugees huishouden vindt. Het wordt gemaakt van gezouten kabeljauw (bacalhau), knapperige aardappelreepjes, ui en ei. Comfortfood op z’n best, met de zon van Portugal op je bord!


Ingrediënten (4 personen)

  • 400 g gezouten kabeljauw (of verse kabeljauw, zie tip)

  • 500 g vastkokende aardappelen

  • 1 grote ui, in dunne halve ringen

  • 4 eieren

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 50 ml olijfolie

  • Handvol verse peterselie, fijngehakt

  • Zwarte olijven, voor de garnering

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Ontzouten van de kabeljauw

    • Gebruik je gezouten kabeljauw, laat deze dan minimaal 24 uur in koud water weken. Ververs het water meerdere keren.

    • Kook de kabeljauw 5 minuten, laat afkoelen en trek in grove stukken.

  2. Aardappelen voorbereiden

    • Schil de aardappelen en snijd ze in lucifer-dunne reepjes.

    • Spoel ze af in koud water en dep goed droog.

    • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelreepjes goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

  3. Basis maken

    • Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan.

    • Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.

    • Voeg de kabeljauw toe en bak kort mee.

  4. Eieren toevoegen

    • Kluts de eieren met een snuf zout en peper.

    • Voeg de gebakken aardappelen toe aan de kabeljauw en giet er direct de eieren overheen.

    • Roer op laag vuur tot de eieren net gestold zijn, maar nog romig.

  5. Serveren

    • Bestrooi met peterselie, garneer met zwarte olijven en serveer direct.