Ingrediënten:
- 300 gram gezouten kabeljauw, geweekt en ontzout, in stukken
- 300 gram aardappelen, in dunne reepjes (zoals frietjes)
- 1 grote ui, dun gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 1 groene paprika, in dunne reepjes
- 4 eieren
- 1/4 kopje olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, gehakt, voor garnering
- Zwarte olijven, voor garnering (optioneel)
Instructies:
- Begin met het ontzouten van de kabeljauw. Week de kabeljauw gedurende minstens 24 uur in koud water, waarbij je het water om de paar uur vervangt. Spoel de kabeljauw daarna grondig af en dep hem droog. Verwijder eventuele graten en huid en breek de kabeljauw in kleine stukken.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
- Voeg de paprikareepjes toe en bak ze een paar minuten tot ze iets zachter worden.
- Voeg de aardappelreepjes toe en bak tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de stukken kabeljauw toe aan de pan en bak ze een paar minuten tot ze gaar zijn.
- Klop de eieren in een aparte kom en voeg ze toe aan de pan met kabeljauw. Roer voorzichtig totdat de eieren net gaar zijn.
- Voeg de gebakken aardappelreepjes terug in de pan en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Garneer de Bacalhau à Brás met gehakte peterselie en eventueel zwarte olijven.
- Serveer het gerecht warm als hoofdgerecht met een salade aan de zijkant.
Dit Bacalhau à Brás-recept toont de veelzijdigheid van producten van de markt en geeft bezoekers van de zaterdagmarkt in Haarlem een voorproefje van de heerlijke Portugese keuken.