Vier Koningsdag in stijl met deze heerlijke Koninklijk Oranje Taart.

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl vanille-extract
  • Geraspte schil van 2 sinaasappels
  • Oranje voedingskleurstof (optioneel)

Voor de vulling en topping:

  • 250 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • Verse sinaasappelpartjes
  • Oranje marmelade of sinaasappeljam
  • Oranje fondant of decoratieve eetbare goudkleurige confetti (optioneel)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
  2. In een grote kom, klop de boter en suiker samen tot een luchtig en romig mengsel.
  3. Voeg de eieren één voor één toe, klop goed na elke toevoeging. Voeg het vanille-extract toe en meng goed.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en vouw voorzichtig in met een spatel tot alles goed gemengd is. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en meng goed. Voeg indien gewenst enkele druppels oranje voedingskleurstof toe om de kleur te versterken.
  5. Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uitkomt.
  6. Laat de cake volledig afkoelen in de bakvorm voordat je hem uit de vorm haalt.
  7. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker.
  8. Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft royaal met sinaasappeljam en verdeel de helft van de geklopte slagroom erover.
  9. Plaats de bovenste helft van de cake erop en bestrijk de bovenkant met de resterende slagroom.
  10. Garneer de taart met verse sinaasappelpartjes en eventueel wat extra geraspte sinaasappelschil voor een decoratieve touch.