Dit heerlijke pastarecept combineert marktverse groenten met de zoute smaak van Parma ham, olijven en tapenade voor een overheerlijke maaltijd. Geniet van een smaakvolle en kleurrijke pasta-ervaring!

Ingrediënten:

  • 250 g linguine (of een andere favoriete pastasoort)
  • 400 g gemengde verse groenten van de markt (bijvoorbeeld courgette, tomaten, paprika’s)
  • 100 g Parma ham, in reepjes
  • 1/2 kopje zwarte olijven, ontpit en in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels olijventapenade
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte Parmezaanse kaas (optioneel, voor garnering)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de verse groenten in plakjes of stukjes, afhankelijk van hun grootte. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, en breng op smaak met zout en peper. Rooster de groenten in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  3. Terwijl de groenten roosteren, verhit je 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort tot hij geurig is.
  4. Kook de linguine volgens de instructies op de verpakking tot deze al dente is. Giet af en bewaar een kopje van het kookwater.
  5. Voeg de geroosterde groenten, reepjes Parma ham en olijven toe aan de pan met knoflook. Meng alles goed door elkaar.
  6. Voeg de gekookte linguine toe aan de pan en meng opnieuw. Voeg indien nodig een beetje van het bewaarde kookwater toe om de saus te verdunnen.
  7. Voeg de olijventapenade toe aan de pasta en roer goed door om de smaken te combineren.
  8. Hak de verse basilicumblaadjes fijn en strooi ze over de pasta.
  9. Serveer de pasta met eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas eroverheen gestrooid.