We hebben een heerlijk nieuw recept voor jullie. Heerlijke Paella, boordevol verse producten van de Zaterdagmarkt Haarlem.

Ingrediënten:

  • 300 g paellarijst (of een andere korte korrel rijst, zoals Arborio)
  • 500 g gemengde zeevruchten (garnalen, mosselen, inktvis, etc.)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, in reepjes gesneden
  • 1 rijpe tomaat, ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 handvol diepvriesdoperwten
  • Een paar takjes peterselie, fijngehakt
  • 1 liter vis- of kippenbouillon
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes
  • Een scheutje witte wijn (optioneel)
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Partjes citroen, voor het serveren

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een grote paellapan of een brede ondiepe pan op middelhoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de gemengde zeevruchten kort aan tot ze net gaar zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
  2. Week de saffraandraadjes in een beetje warm water om de smaak en kleur vrij te geven.
  3. In dezelfde pan voeg je wat extra olijfolie toe. Bak de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  4. Voeg de reepjes rode en gele paprika toe en bak ze een paar minuten mee tot ze iets zachter zijn geworden.
  5. Voeg de paellarijst toe aan de pan en roer goed om de rijst met de groenten te mengen.
  6. Voeg het gerookt paprikapoeder toe en roer opnieuw om de smaak te verspreiden.
  7. Giet de witte wijn in de pan en laat het kort koken om de alcohol te laten verdampen (indien gebruikt).
  8. Voeg de blokjes tomaat, saffraan met het weekwater en een beetje zout toe. Roer alles goed door elkaar.
  9. Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat de paella sudderen. Beweeg de pan af en toe, maar roer niet te veel, zodat er een heerlijke korst (socarrat) ontstaat aan de onderkant van de paella.
  10. Voeg de diepvriesdoperwten en de eerder gebakken zeevruchten toe aan de pan en druk ze lichtjes in de rijst. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  11. Laat de paella nog ongeveer 5-10 minuten sudderen tot de rijst gaar is en al het vocht is geabsorbeerd.
  12. Bestrooi de paella met de fijngehakte peterselie en serveer het gerecht met partjes citroen.